Carles Lladó Badiainici | biografia | publicacions

Biografia 


Foto: Josep Gri, 1972

Carles Lladó i Badia, Igualada, Anoia, 1931. Doctor Arquitecte i Diplomat Urbanista. Persona polifacètica, esportista i activista polític. La seva professió queda compaginada amb l'afició a l'escultura i al disseny de joieria i industrial –premi Delta ADI-FAD, 1963– així com amb la pràctica i la promoció de l'esport, especialment de les curses d’orientació i també amb l'activisme sobiranista.

Com a atleta veterà va ser campió d’Espanya en diferents disciplines en pista, practicant posteriorment les curses de fons i l’orientació esportiva. Ferm defensor del reconeixement internacional de l’esport català, va ser impulsor de l'Associació per a la Delegació Olímpica de Catalunya, ADOC, entitat que reclamava el reconeixement del Comitè Olímpic de Catalunya de cara a la participació d'esportistes catalans en els Jocs Olímpics de Barcelona 92. Creador de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya, FCOC (1), 1988, de la qual fou el primer president. Creador del Trofeu Internacional d'Orientació Ciutat de Barcelona, 1991, i de la Copa de les Regions d'Europa, 1995. Membre del Consell Directiu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, UFEC, del 1992 al 1996. L'any 2000 la FCOC instituí el Trofeu Carles Lladó. El 2003 fou guardonat amb la medalla de la Generalitat de Forjador de la història esportiva de Catalunya. En els World Masters Orienteering Championships 2012, a Bad Harzburg, Alemanya, va ser subcampió de la seva categoria de veterans H80 en la disciplina d’esprint. Més informació sobre el Carles i les curses d'orientació.

Entre altres iniciatives d’activisme polític, l'any 2002 va crear el partit Escons Insubmisos (2), amb l'objectiu de deixar buits els escons corresponents als ciutadans descontents.

Tot i haver estat sempre un franctirador, mai no li ha faltat el suport i la col·laboració de la seva esposa Tere Gri, especialment en els temes de l’orientació i els viatges per arreu.

Pel que fa a la seva vessant artística, cal també recordar el seu pare, Josep Maria Lladó Bausili, fotògraf avantguardista durant els anys 30 i 40, i codirector, el 1952, de la pel.lícula 'El Campeón'.

--
(1) ca.wikipedia.org/wiki/Federaci%C3%B3_de_Curses_d%27Orientaci%C3%B3_de_Catalunya
(2) ca.wikipedia.org/wiki/Escons_Insubmisos